veiligheid

leren door vallen en opstaan

Jeugdland is de grootste – gratis toegankelijke – buitenspeelplaats van Amsterdam. Een groene oase in Amsterdam Oost, een plek waar kinderen dingen ervaren, die je niet zo snel ergens anders ervaart!

Jeugdland bestaat uit vier hectare natuur met een kabelbaan, giga glijbaanbult, watersportcentrum, huttendorp, kinderwerkplaats, skelterloods en moestuinen waar kinderen kunnen rennen, roetsjen, rausjen, zwemmen, speuren, klauteren, bouwen, maken, koken en nog veel meer! Op het terrein wordt 362 dagen per jaar gewerkt en het is 310 dagen gratis te bezoeken voor publiek dat deel kan nemen aan een met de seizoen wisselend programma van onze partners Maakland (onderdeel van Nowhere), Hemelse Tuinen en Outdoor &Watersport. Op 1 januari 2020 heeft Stadsdeel Oost het beheer, onderhoud en toezicht overgedragen aan de door de ‘centrale spelers op het terrein’ opgerichte Stichting Jeugdland.

Het spelen op een natuurspeelterrein is nooit zonder risico. Juist door het aangaan van uitdagingen en het nemen van (verantwoorde) risico’s leert een kind en ontwikkelt het zich. Jeugdland is een plek waar je letterlijk leert door vallen en opstaan. De veiligheid wordt zoveel mogelijk gegarandeerd door regelmatige inspecties en keuringen van het terrein, de speeltoestellen, de hutten, kinderboerderij en de werkplaatsen.

zelfstandig spelen vanaf 8 jaar

Kinderen vanaf 8 jaar met een zwemdiploma kunnen hier vrij en zelfstandig spelen. Kinderen jonger dan 8 jaar hebben, vanwege het vele water, directe begeleiding van een volwassene nodig. Ondanks de aanwezigheid van beheerders blijven de ouders en verzorgers verantwoordelijk voor hun kinderen.

 

activiteiten

Jeugdland organiseert maakworkshops en maakfeestjes op Jeugdland. Deelnemen aan activiteiten van Jeugdland en aanwezig zijn op het terrein van Jeugdland is op eigen risico en verantwoordelijkheid. Er kan niet op ieder kind zodanig rechtstreeks toezicht worden gehouden, dat elke onregelmatigheid direct wordt opgemerkt en direct kan worden ingegrepen. De veiligheid wordt zoveel mogelijk gegarandeerd door het inzetten van ervaren en bevoegde begeleiders. Bovendien inspecteert Jeugdland regelmatig de Jeugdland-werkplaatsen: Fort Plankestein, Eetbaar eiland, de Skelterloods en de Kinderkeuken. Ondanks de aanwezigheid van Jeugdland-workshopsmasters en Jeugdland-beheerders blijven ouders en verzorgers zelf verantwoordelijk voor hun kinderen.

outdoor en watersport programma

Het watersportgebied van Jeugdland is niet vrij toegankelijk en er geldt een verbod om zelfstandig te zwemmen. Het watersportgebied is alleen toegankelijk indien er een instructeur van Outdoor&Watersport Jeugdland aanwezig is. Dit wordt kenbaar gemaakt met een groene bal aan het watersportgebouw. Indien er een rode bal hangt dan is het watersportgebied gesloten voor publiek.

Sport4kidz is organisator van het Outdoor- & Watersportprogramma en is in die hoedanigheid verantwoordelijk voor de veiligheid van de deelnemende kinderen tijdens een door hun georganiseerde activiteit. De veiligheid van de deelnemers wordt zoveel mogelijk gegarandeerd door het inzetten van bevoegde instructeurs en duidelijke veiligheidsregels zoals: alle deelnemende kinderen moeten in het bezit zijn van minimaal zwemdiploma A en bij alle watersport activiteiten is het dragen van een zwemvest verplicht. Sport4kidz draagt geen verantwoordelijkheid indien volwassenen of kinderen zelfstandig het watersport gebied betreden of wanneer bezoekers (watersport)materialen huren en vervolgens zelfstandig het water opgaan.