danstheater voorstelling “Zorgenkind”
zondag 17 september | 13:00 - 15:00

danstheater voorstelling “Zorgenkind”

komt dat zien, komt dat kijken!

tijdens het oogstfeest verandert de plek achter de glijbaanberg voor één dag in een theater. op zondag 17 september speelt dans-mime-theatergezelschap TiNaNiNaNi daar namelijk hun danstheater voorstelling Zorgenkind.

“wat is er toch mis in onze relatie met de natuur?” vraagt TiNaNiNaNi zich af. als mens zijn we onderdeel van de natuur, maar dat vergeten we nog wel eens. misschien omdat we altijd zo druk bezig zijn de natuur naar onze hand te zetten. we boren gaten in de aarde om er olie uit te halen, we maken dammen en dijken om het water te bedwingen, we bouwen muren om ons te beschermen tegen kou, wind, regen… maar wat vindt de natuur daar eigenlijk van? in Zorgenkind gaan dansers Kamee Frieling en Suze Vonk samen met mimespeler Ari Peterse op een speelse manier in gesprek met de natuur.

Laten we opnieuw beginnen en een dialoog aangaan met de natuur. 

Wat is er toch mis in onze relatie met de natuur? 

We kunnen eigenlijk niet leven in de natuur. We hebben verwarming nodig, een schuilplaats, een huis, land om te bebouwen en om dieren te laten grazen. 

Sinds we een vaste woonplaats hebben, zijn we in botsing met de natuur, als in een oorlog. Voortdurend passen we het landschap aan zodat het steeds beter past bij onze behoeften en indien dat tot problemen leidt, dan temmen we de natuur  een beetje. En dat is een lastig proces wat we nog steeds niet onder controle hebben. We hebben het liefst de natuur aan de leiband en de natuur moet doen wat wij graag willen. Helaas laat de natuur zich niet temmen, evenmin als de mens. Je kunt de mens lang onderdrukken zelfs een lange tijd als slaaf hebben maar opstand, komt er uiteindelijk toch aan. 

De dansers gaan de strijd aan met een zandduin. Om steen voor steen boven op de berg te krijgen. En steeds weer doen ze een nieuwe poging om bovenaan te komen. Om zich uiteindelijk over te geven aan de zwaartekracht. 

Een straatmuzikant staat erbij en kijkt ernaar. Hij heeft een straatsteen, een klinker wel te verstaan (hij is niet voor niets Straatmuzikant). Hij twijfelt wat te doen: moet hij de zandduin bestraten en zo de zoveelste weg in de natuur aanleggen omdat wij niet bij machte zijn de natuur te beklimmen, of luisteren we naar elkaar en maken we van de geluiden van de natuur en de mens die danst een spelende en respectvolle nieuwe samenleving?

praktische informatie
genre: bewegingstheater
speelduur: 35 min.
leeftijd: alle leeftijden

credits
concept: Ari Peterse | Company TiNaNiNaNi
creatie: Kamee Frieling en Suze Vonk
dans: Kamee Frieling en Laisvie Ochoa
tekst en spel: Ari Peterse
kostuum: Kamee Frieling en Ari Peterse
scenefotografie: Moon Saris
repetitie trailer: Kamee Frieling

kijk voor meer informatie op: www.tinaninani.com